Det er Forskningsdager, og jeg har blant annet stått på Forskningstorget på Universitetsplassen i Oslo og presentert prosjektet Fremtidskloden, et tegneserieverktøy som kan brukes til å tenke konstruktivt på fremtiden i bl.a. skolesammenheng. Lørdag ble kronikken Norge i 2050, som blant annet omtaler dette verktøyet, publisert i Dagbladet:

Mellom fiksjonens monotone budskap og den presise spådommens umulighet er det også et landskap. Det er her vi finner prognoser, som klimamodeller, befolkningsstatistikk eller beregninger av framtidig oljeproduksjon. Her er de brede trendene som former samfunnet i dag, og kommer til å gjøre det i lang tid framover, det være seg innen teknologi, familieforhold eller globale migrasjonsmønstre. Det finnes et verktøy som lar oss kombinere prognoser, trender og andre skriftlige, muntlige og visuelle kilder til å tenke konstruktivt rundt framtida. Det kalles scenariebygging, og har vært brukt i offentlig sektor og næringslivet i flere tiår.

Og ja, jeg ser også ironien (men intet overraskende) i at Dagbladet har annonser med spåkoner ved siden av min kronikk. 🙂