VG har en sak om Knut Jørgen Røed Ødegaards rolle som formidler, der undertegnede er sitert som en kritiker av deler av virksomheten hans (og der presisjonen på tittelen på førstesiden – Ødegård skjelles ut av kolleger – er like god som stavingen av navnet og VGs vilje til å erkjenne i artikkelen at man omtaler en av avisens egne spaltister…)
Utgangspunktet er en artikkel i Universitas, der jeg forsåvidt kritiserer den manglende presisjonen på endel av formidlingen (jeg er langt mer bekymret for formen, som i mine øyne bekrefter utbredte fordommer om nerdete forskere), men der mitt hovedmål var å peke på den manglende formidlingsstrategien til norske universiteter og slapt journalistisk håndverk. Et eksempel på sistnevnte finner man i forsvarstalen fra journalist Anders Lyche fra TV2-nyhetene:

Ødegaard blir brukt fordi han udiskultabelt er en glimrende formidler av romforskning, og han vet mer enn nok om disse tingene til å være en adekvat kilde i sammenheng med CERN-eksperimentet.

Selv om forskningen ved CERN også tar for seg astrofysiske problemstillinger, kan man ikke med sin beste vilje kalle Large Hadron Collider for et romforskningsprosjekt. Og hva menes nå egentlig med “romforskning”? Slik jeg tolker journalisten, omfatter det alt fra partikkelfysikk til planetologi. Kall det gjerne flisespikking, men for fagfolk er forskjellene på disiplinene viktige. Blant annet fordi ingen enkeltperson kan ha oversikten over dem alle, ei heller Røed Ødegaard.
Jeg hater vanligvis metaforer, men føler meg tvunget til å bruke en som alle norske journalister burde forstå: å samle all fysikk og astrofysikk i sekkeposten “romforskning”, blir som å omtale alt fra fotball til golf som “ballspill”, og la Drillo få kommentere hver eneste begivenhet. Bortsett fra at man aldri ville gjøre det med sport, selvsagt. Det er et felt som tas på alvor i norske medier.