I et innlegg i Aftenposten følger Petter Bae Brandtzæg, forsker ved SINTEF, opp uttalelser han kom med til Dagsavisen forleden. Brandtzægs hovedpoeng er at anonymitet på nettet, som anbefales av en lang rekke organisasjoner og institusjoner, ikke nødvendigvis vil beskytte barn og unge mot overgrep:
Mennesker og barn depersonaliseres når de er anonyme, mister hemninger og utviser en mer uansvarlig adferd. I tillegg vil en anonym tilværelse på nett gi en falsk trygghet som igjen kan føre til at man oppretter kontakt med mennesker man ikke burde ha kontakt med. Så retten om “å ferdes trygt i mediene” må derfor ikke forveksles med at barna skal være anonyme, tvert imot.
Dagbladet fulgte opp saken igår, og utfritter Post- og Teletilsynet og Redd Barna, som begge har nettvettregler som anbefaler anonymitet, om deres reaksjon. Artikkelen hadde selvsagt et kommentarfelt, som raskt ble fylt med gjennomtenkte, velformulerte innspill fra de anonyme medlemmene av bøffelberg-kommentariatet. Bae Brandtzæg gjorde det få involverte og omtalte orker eller gidder å gjøre i en slik sammenheng: han tok til motmæle med et innlegg (ligger øverst i kommentarfeltet):
Et tankekors er det å lese alle disse anonyme utspillene her på dagbladet.no. Samtlige kommentarer er rimelig agressive. Jeg blir benevnt som klovn osv, “avskyr ubukeligheter som meg” at jeg er “iditot”. Hadde f.eks. Fattærn (som du kaller deg) eller dere andre er på db.no kommet med slike kommentarer om dere hadde stått frem med fullt navn. Neppe.
Dagbladet har selv inne i kommentartråden og bedyrer at de har slettet de verste innleggene, men Bae Brandtzægs poeng er likevel grundig etablert: når man ser hvordan anonyme voksne (hvorav mange antagelig er foreldre selv, skremmende nok) er i stand til å behandle hverandre, er det all mulig grunn til å frykte hvordan barn og unge blir rammet av en del av nettkulturen som dyrker anonymitet framfor alt.
22/10/2008 at 07:31
En idé jeg må bringe videre før jeg innser hvor tåpelig den er: hva med å påby bilister å vise hvem de er!?
Bakgrunnen er hvordan så mange bilister blir ekstremt uhøflige med en gang de kan opptre anonymt i sine metallkasser. Hvis de derimot ble nødt for å kjøre rundt med navn, bilde og telefonnummer rundt omkring på karosseriet? Da ville de ikke lenger ha den anonymiteten!
PS: Når jeg tenker meg om, kunne dette vært en idé også for fotgjengere og syklister? 😉
22/10/2008 at 07:41
Rune,
jeg har nå alltid hevdet at det beste hjelpemiddel mot trafikkdød er å forby sikkerhetsbelter og i stedet montere en tyve centimeters stålpigg mitt i rattet, rettet mot sjåføren……
22/10/2008 at 08:22
Jeg er ikke helt sikker på denne argumentasjonen til Bradtzæg:
“Ta en kikk på penest.no og deiligst.no….så skjønner du hva jeg mener.”
Sånn i utgangspunktet, er det ønskelig at barn og ungdom bruke disse nettstedene i det hele tatt?
Jeg vil påstå at det er noen vesentlige poeng som mangler i diskusjonen. Det viktigste er at man svært sjelden er anonym på nettet selv om man bruker et (eller flere) pseudonym.
(Bilister er heller ikke helt anonyme. Det er ikke helt umulig å komme seg fra registreringsnummer på bilen og fram til eiers telefonnummer. Kanskje dette kan være en morsom utfordring for de som programmerte koblingen mellom skattelistene og kartopplysninger (via telefonnummer) for skatt.abcnyheter.no ? )
22/10/2008 at 08:52
Puh, jeg begynte på en kommentar, men den ble så lang at jeg tror den må bli en bloggpost inne hos meg selv.
22/10/2008 at 09:12
Håkon: Jeg forstår Brandtzæg dithen at han ikke nødvendigvis mener at slike nettsteder skal brukes av barn og ungdom, men at anonymiteten senker terskelen for å bruke dem. Mulig at jeg har lest ham feil, dog. Ellers hjertelig enig i poenget med den falske trygghetsfølelsen – nei, du er ikke anonym når du tror du er det.
Stjernesøkeren: Hyggelig å inspirere til god bloggposting! 🙂
22/10/2008 at 13:52
De fleste gir fra seg langt flere opplysninger om de deltar i en enquete i lokalavisa (som også blir utgitt og søkbar på nettet) enn om de lager en Facebook-profil. Mange jeg kjenner er redde for det sistnevnte, men stiller gladelig opp med sine politiske meninger, samt bosted og alder, i avisen.
22/10/2008 at 21:08
Jeg synes det er morsomt med denne debatten, jeg. Får liksom en sånn deja-vu-følelse, med tanke på debatten som “raste” på USENET for åtte-ni års tid siden.
Og jeg mener fremdeles at å kreve anonymitet i alle sammenhenger har med manglende respekt for andre å gjøre …
22/10/2008 at 22:04
Åtte-ni år siden…?
For nesten 100 år siden kune du finne en del debatter å mediene om telefoniens farer som oppsto fordi menneskene som snakker sammen ikke kunne se hverandre. Man kunne registrere tilfeller av mindre dannet, til og med grov språkbruk, og enkelte hadde til sin forferdelse fått vite at vedkommende de snakket kunne være både uflidd og knapt nok påkledd.
Nå vel… 😀
24/10/2008 at 10:38
tjenesten Håkon etterlyser finnes som SMS-tjeneste fra Statens Veivesen: http://www.vegvesen.no/cs/Satellite?c=Page&cid=1178869643652&pagename=vegvesen/Page/SVVsubSideInnholdMal
24/10/2008 at 18:27
Hei Eirik. Takk for støtten. Dette er en tung materie å bevege seg i. Fikk 2500 tegn i Aftenposten i dag, for å møte kritikken fra Tryggbruk og Redd Barna. Har utvidet innlegget mer grundig her http://www.vgb.no/5776
25/10/2008 at 16:12
Petter: Takk for kommentaren, og for pekeren til en blogg som virker svært interessant. Jeg tar stadig opp dette emnet på lærerseminarer som foreleser, og planlegger en større sak om hvordan man skal jobbe med slike tilpassede nettvettregler som du nevner. Mitt utgangspunkt blir den synlige nettforfatterens: jeg har jo etterhvert vunnet bred erfaring med synlighetens mange fordeler (finnes det et bedre sted å bygge sitt ry idag enn nettet?), og mener at jeg har erfaringer å bidra med…
25/10/2008 at 19:12
Hei Eirik, jeg er helt enig og jeg er veldig glad for at flere stemmer tar til ordet for synlighet som noe positivt. Synlighetens fordeler på nettet er knapt diskutert, noe jeg også påpeker i Aftenposten innlegg fredag.
Nå kan vil mange si at det er en særlig utfordring for barn at de legger igjen spor som blir synlig for evig tid. Man har jo ofte sterke og radikal meninger som ung. Derfor er nok vedvarenhet og lagring av kommentarer og innspill på nettet en utfordring for mange. Men, etterhvert som tiden går og det faktum at internett er blitt en del av våre vanlige liv tror jeg imidlertid hysteriet rundt lagring og indekseringer vil forsvinne.
Toleransenivået for hva som ligger ute på nettet om enkeltpersoner på nettet vil endres, samt at man vil få økt forståelse i nettetslogikk: At digitale fotavtrykk i form av at meninger, holdninger osv endres over tid, at nettinformasjon faktisk representerer og gjenspeiler liv og utvikling. Å øke forståelser rundt dette tror jeg blir svært viktig.
Internett er nå så tett knyttet til livene våre både i form av fritid og jobb så jeg tror det er ugunstig å lage skarpe skiller om at nettet skal være en anonym arena og den andre ikke. Hvis unge nå er i den posisjon at de søker jobb, og ikke får jobb fordi det ligger et partybildet av vedkommende et sted på nettet. Ja, da ville ikke jeg heller jobbet der….Og som du også sier i et blogginnlegg “nettet kan også brukes til å bygge opp positive identiteter”. Samtidig skal vi heller ikke lære barn og unger at alt på nettet skal følge visse regler for profilering. Jeg ønsker ikke at nettet skal bli en konform arena der alle skal ha de sammen meningen og ikke mene noe som går på tvers av flertallet. Faren er at vi får en konform plass hvor alle bare er opptatt av å lage profiler og nettidentiteter med tanke på god egenreklame.
Min hovedkonklusjon er som du vet: anonymitet som hovedregel på nettet er ofte direkte ødeleggende, og noe jeg har sett altfor hyppig både som enkeltperson og som forsker. Utfordringen er nå å få andre til å skjønne dette. Denne problemstillingen tror jeg dessverre er fremmed hvis vi drar sør for Danmark, og selvfølgelig store deler av Norge.. Så her er det en kjempe jobb å gjøre.
Ha en god kveld
Petter
28/10/2008 at 08:11
Petter: På nettet bør selvsagt alle synge med eget nebb, slik så mange allerede gjør idag. Hovedutfordringen for voksensamfunnet blir å forholde seg til bredden av form og uttrykk som allerede er i bruk, fra YouTube til Piczo til Myspace til MSN Spaces til VGBlogg til Nettby til Facebook osv osv… Om tilhengerne av semantisk web får rett, vil vi i framtiden ha langt færre problemer med å søke på ikke-tekstlig innhold på veven, hvilket letter den delen av den personlige historiebyggingen betraktelig. 🙂