I forsøket på å lokke barn og unge til å konsumere flere av forlagsbransjens produkter, har vi sett alt fra leseløver og lesehester til lesepirater. Men skal man tro Arne Svingen og Steffen Sørum i Dagbladet mangler vi lesesjefer, i denne sammenhengen unge lesere som er informert om ny norsk barne- og ungdomslitteratur skrevet av forfattere som Svingen og Sørum. Kjernen i lesesjef-strategien er et nettsted som skal se omtrent slik ut:

Ett nettsted og én papirkatalog som samler all barne- og ungdomslitteratur som kommer ut samme år. På nettsiden finnes lenker til hjemmesider, omslag, bilder og forlagsinformasjon om bøkene, og gjerne lydboksnutter, illustrasjoner og små tekstutdrag. Her er også informasjon til elevenes litteratur- og forfatteroppgaver. På nettsiden og i katalogen kan elever, lærere, barnehageansatte og foreldre gå inn og finne informasjon om årets barne- og ungdomslitteratur.

Om dette anakronistiske 1.0-konseptet virker kjent, skyldes det kanskje nettsteder som Barnebok.no, Barnebokkritikk.no, Bokpallen.no, Lesebua, Lesestafetten.no, tXt.no, Lesehulen.no, Barnelitteratur.no, Gi rom for lesing, Troll i Ord, Boksøk, Ønskebok.no, Skoleverkstedet eller Lesefrø. Tenk på en kombinasjon av “bok” eller “lese” og et annet ord, og sjansen er at stor for at noen der ute har funnet ut at akkurat den kreative sammenstillingen er det som skal til for å øke lesingen mellom to permer i Norge.
Ingen må tro at det stopper der, i et land av rause kulturpolitikere med begrenset nettkompetanse: Litteratursiden.no er underveis, og lenger ut i løpet kan man se for seg et tilnærmet endeløst antall nettsteder basert på bøkene som etterhvert skal tilgjengeliggjøres av NBDigital. Så selv om prosjekt Lesesjef tar til orde for å bruke en nettbokhandel i undervisningen, og i det store og hele representerer et simplistisk og antikvarisk syn på lesing, har det en sjanse til å få støtte.
I så fall bør rette offentlige myndighet skynde seg. Ifølge Domeneshop var lesesjef(en/er).no ledig da jeg skrev dette, men det skal ikke mye til før man er i samme situasjon som med bibliotek.no. A propos nettkompetanse, lizm. 🙂