Dette dokumentet (PDF) inneholder en innledning og tre scenarier jeg opprinnelig produserte for Miljøpartiet De Grønne (har ingen tilknytning til partiet, men takket ja til en interessant utfordring). Denne versjonen av dokumentet er i en versjon som passer bedre for leseplater, som Sony Reader eller iRex.
Scenariene er formulert som tre leksikon/wikiartikler skrevet i eller like etter 2050, og skisserer opp tre mulige hovedretninger utviklingen kan ta i tiårene fremover.
I det første lykkes teknologi og globalisering med å heve levestandarden verden over, og løser våre største problemer. I det andre får Thomas Malthus rett i sine dystreste spådommer: befolkningseksplosjonen, oljekrisen og klimakrisen fører til et sammenbrudd. Det tredje scenariet er også krisepreget, men her er politikk den viktigste drivkraften, og samhandling bidrar til at man klarer å forebygge de største problemene.
Dette er versjon 1.0 av “Kappløpet mot Malthus”, og jeg tar gjerne imot forslag til rettelser og endringer. Dokumentet er sluppet under en såkalt CC-NC-lisens, hvilket vil si at du fritt kan bruke det og videredistribuere det til ikke-kommersiell bruk uten å spørre om lov først. Ønsker du å gjengi det i en kommersiell sammenheng, må jeg kontaktes på eirik@newth.net. 🙂