Idag deltok jeg en debatt med Andreas Wiese i “Radioselskapet” på P2 (16.02.09 oppe til høyre på siden), der temaet var avisenes fremtid. Wiese og jeg var skjønt enige om det meste, men det ble tilløp til temperatur (og ditto bredt smil på programleder) da vi begynte å snakke om finansiering av nettaviser kontra papiraviser. Wiese understreket det problematiske i å basere alle avisenes inntekter på reklameinntekter, blant annet fordi det gjør dem svært konjunkturavhengige.
Jeg svarte som leser at jeg ikke kunne gjøre meg opp noen mening om hvor bærekraftig denne modellen er, da jeg ikke vet hva det koster å produsere en nettavis, kontra det å utgi det hele på papir. Det jeg vet er at reklameinntekter er helt avgjørende for aviser, uavhengig av medium. Jeg vet at papiravisdrift i Norge ikke nødvendigvis er lønnsomt på papir – ellers hadde vi ikke hatt pressestøtten. Og jeg vet at det er svært mye billigere å distribuere digitalt. I en artikkel fra FastCompany nevnes disse tallene for New York Times:

From the NYT’s financial report, production costs in terms of raw materials and wages/benefits tally around $844 million a year. Carlson has info suggesting the newsroom costs total around $200 million a year, meaning it costs some $644 million to print and distribute the physical newspaper.

Jeg vet ikke om disse tallene har overføringsverdi til Norge, men et forhold rundt 80/20 stemmer ikke så aller verst med erfaringene fra bokbransjen, der man gjerne antar at rundt 70 % av bokprisen skriver seg fra papirleddet – eller trykking, distribusjon, lagerhold og salg i bokhandel om man vil. Uansett er digital distribusjon langt rimeligere enn dette. Gitt den store kostnadsbesparelsen, må jeg undres over om det virkelig er slik at det er umulig å finansiere god journalistikk med et papirløst budsjett.
Kan hende er det det, men så langt har ingen tatt seg bryderet med å forklare meg som leser av nettaviser hva som eventuelt er galt med modellen. Jeg hadde en lang og hyggelig prat med Andreas Wiese etter diskusjonen, og han var absolutt oppsatt på å se nærmere på denne saken. Forhåpentligvis er dette altså noe som blir fulgt opp i nær framtid. 🙂