New York Times melder at Amazon.com nå åpner Kindle-butikken for iPhone-plattformen. Dermed får brukere av iPhone og iPod Touch tilgang til de 240 000 titlene som for øyeblikket er tilgjengelige for salg i Amazon-butikken. Å selge direkte til mobiltelefoner er ingen nyvinning i seg selv – i 2005 kjøpte Amazon Mobipocket, et fransk selskap som på det tidspunktet hadde  solgt ebøker til mobiltelefoner i årevis, og som fortsatt gjør det.
Uten å ha sett ebokapplikasjonen som skal selges via iPhone App Store, ser det ut til at den største nyvinningen er en funksjon kalt Whispersync. Den sørger for at lesere får fri tilgang via iPhone til alle bøker som er kjøpt for Kindle, og synkroniserer bokmerker slik at leseren f.eks. alltid åpner en ebok der man sluttet å lese den sist, uansett hvilken maskin man velger å lese den på. Det store spørsmålet er om Kindle-bokhandelen med dette åpnes for utenlandske kunder – i så fall har Amazon utvidet kundegrunnlaget dramatisk.
New York Times snakker med analytikere som mener at Amazon med dette har forlatt sin versjon av iPod-modellen (med tett binding mellom hardware og nettbutikk), samtidig som Apple ser ut til å ha droppet ebokmarkedet én gang for alle. Som tidligere påpekt i denne bloggen, er Kindle ikke bokbransjens motstykke til iPod, og kommer heller ikke til å bli det. Bokmarkedet er for lite og marginene for knappe til at andre enn genuine bokentusiaster er interessert i sysle med det. Og alt tyder på at Steve Jobs ikke er en stor nok bokelsker til å bry seg.


Ingen skal betvile Jeff Bezos’ entusiasme for Kindle, jamfør
den maniske latteren under hans besøk hos Jon Stewart forleden… 😉

For bokkjøpere rommer denne saken to gode nyheter: når Amazon først har begynt å åpne Kindle-bokhandelen, kan vi håpe på at den etterhvert omfatter flere plattformer. Det er for eksempel ingen grunn til at Kindle-bøker ikke skal selges til Windows Mobile eller Series 60-telefoner, der Mobipocket har hatt et velfungerende system i årevis. Med åpningen øker også sjansen for at du vil finne oppdatert programvare som fjerner kopibeskyttelsen på filene. Dine hevdvunne leserrettigheter kan dermed styrkes av denne utviklingen.
Oppdatering: Jan Omdahl omtaler saken, og opplyser at iPhone-programmet ikke lar seg installere utenfor USA. Det er den stupide og på alle måter totalt kontraproduktive historien om regionkoding av DVD omatt og omatt, med andre ord. Det er vanskelig å begripe hvorfor så få av dem som leverer råvarene (forfatterne), bryr seg om at forlag og bokhandler gjør en så råtten jobb med å selge til det globale markedet. Isteden ser vi at USAs motstykke til vår Forfatterforening har brukt kreftene på å stanse den innebygde høytlesingsfunksjonen i Kindle 2.