Den siste uken har en rekke nettaviser og blogger omtalt en forskningsrapport med tittelen “Rapid sea-level rise and reef back-stepping at the close of the last interglacial highstand(krever abonnement) i det anerkjente tidsskriftet Nature. Den lange tittelen skjuler et interessant budskap: studier av koraller ved Yucatan-halvøya i Mexico viser at havnivået steg svært raskt i løpet av en kort periode i en mellomistid for 121 000 år siden – opptil fem centimeter per år.

89250252_74cb818a16

Korallrev. Kilde: Flickr – Sam and Ian (cc)

Studiens forfattere, Paul Blanchon og kolleger ved universitetet i Cancun i Mexico, mener at vannet fortsatte å stige med denne farten i 50 år, dvs en samlet stigning på 2,5 meter godt innenfor en mannsalder. I denne perioden var den globale gjennomsnittstemperaturen to grader høyere enn idag. Som rimelig kan være trekkes paralleller til dagens situasjon, der klimamodeller anslår at havet kan komme til å stige med mellom 3 mm og 1,4 cm per år henimot 2100, og enkelte tyder på en stigning på opptil 2 meter innen 2100.

Selv om en slik havstigning ikke vil merkes umiddelbart alle steder samtidig (ifølge Detlef Stammerer ved Hamburg-universitetet sprer smeltevann fra Grønland seg langsomt utover, og  gir ikke vesentlig havstigning i f.eks. Stillehavet før etter 50 år), er studier som den meksikanske nok et hint om at endringer i klimaet kan komme til å skje i voldsomme “rykk og napp”.