En rekke kjente norske kulturarbeidere har undertegnet et manifest som er lagt ut på kulturkampen.no, og begivenheten har som seg hør og bør fått relativt god mediedekning etter lanseringen. Som nettkampanje betraktet gjør Kulturkampen alt som må gjøres idag – det fins både twitterfeed og facebookgruppe i tillegg til nettsted – og manifestets første setning er det vanskelig å være uenig i:

Et livskraftig kulturliv, med gode kulturtilbud for alle, er nødvendig for å skape et inkluderende samfunn basert på likeverd og demokrati.

Når jeg likevel slutter meg til valgforskerne som tror Kulturkampen gjør kultursaken en bjørnetjeneste skyldes det hovedinntrykket jeg sitter igjen med etter å ha bivånet lanseringen i medier og på nettet. Vi snakker tross alt om en interessegruppe som ber om mer penger til seg selv – helt normalt i valgkampsammenheng, men det er altså en type utspill som krever varsom framferd.
Når så Kulturkampens bakmenn velger å fronte saken med mange av landets mest kjente kulturmillionærer (“Norges feteste kontaktliste på telefonen“), blir argumentasjonen enda viktigere om man skal overbevise usikre velgere. Ja, for man hindrer ikke en FrP-seier ved å preke til kulturkoret, og man gjør det definitivt ikke ved å la være å presentere konkrete kulturargumenter for å droppe Siv.
Utover kjendislisten, korte og generelt formulerte sitater og et snaut manifest, består kulturkampen.no stort sett av pekere til avisartikler og regjeringsnettsteder. Det er milevidt fra intiativtaker Arnfinn Bjerkestrands målsetning om “å sette en dagsorden, og peke på for den vanlige velger at også kunst og kultur er en del av realpolitikken”.

Og når vi er inne på realpolitikk: å knytte Kulturkampen så tett opp til den sittende regjeringen er antitesen til nevnte politikk. Dels fordi det bekrefter det de som i det hele tatt bryr seg om slikt allerede tror – folk i kulturlivet stemmer stort sett til venstre – men først og fremst fordi det ignorerer de borgerlige partiene som har vært en del av et kulturpolitisk konsensus i Norge.
Kulturkampen baserer hele sin strategi på at de rødgrønne får nytt mandat, mens norsk realpolitikk det meste av etterkrigstiden har vært at man også trenger Venstre, KrF og Høyre på kulturlaget. “Giske or bust” – Giske eller ingenting, ser ut til å være mottoet for Kulturkampen. Det er i seg selv mer enn god nok grunn for meg som forfatter til ikke å støtte dette oppropet.
Om jeg i det hele tatt visste hvordan man gjorde det, da. For øyeblikket virker det som om man må stå på Norges feteste telefonkontaktliste for å bli registrert. 😉