I dette hjemmet er mediehenvendelser om digitale gaver ved årsslutt like sikkert som Donald Duck på julaften. De senere årene er jeg uvegerlig blitt spurt om jeg selv gir bort rene e-gaver til jul, og om jeg tror ebøker vil erstatte papirbøker under juletreet. Frem til i år har jeg svart nei og tja på spørsmålene, men jeg lurer på om ikke det kan bli annerledes i år.
Ja, for i vår familie er det nå såpass mange ihuga Kindle-eiere at det ikke vil vekke allmen bestyrtelse om det kom et gavekort på $100 istedenfor en kilo Nesbø, så det er en mulighet jeg vurderer sterkt. Amazon har gjort det enkelt for meg å gi en slik gave via sin gavekort-side, der vi som bor utenfor USA blant annet får muligheten til å skrive ut våre egne julegavekort.
Jeg vet at enkelte har problemer med gavekort fordi de ser på dem som upersonlige, men i tilfellet bøker syns jeg det blir annerledes. Leseres smak varierer så mye at de som kjøper gjerne prøver å kjøre safe – og dermed tvinger mottakeren til å stå i kø i romjula for å bytte sine fire Knauser. Ikke nok med det, men en typisk ebok er så billig (800 000 av bøkene i Kindle Store koster under $9) at det nesten vil virke litt kjipt å gi bare én bok.
Når det er sagt, kan du (takk, Marte!) selvsagt gi enkelt-ebøker ved å klikke «Give as a gift» i Kindle Store. Men med tanke på styret med å gi flere Kindle-ebøker til samme mottaker (noe du bør hvis du ikke er Onkel Skrue) er det i grunnen like greit å gi gavekort, fex ved å velge utskriftsalternativet på gavekortsiden. Det hindrer deg selvsagt ikke i å komme med noen gode anbefalinger til mottakeren av gavekortet.
Her er for eksempel et utvalg av de hundre (sic) bøkene jeg har lest på min Kindle i løpet av de siste femten månedene, og som jeg kommer til å anbefale varmt til de som får en e-gave av meg i år:
Romaner:
Black Mamba Boy av Nadifa Mohamed. Boka er basert på livshistorien til forfatterens far. Han vokste opp i Yemen, og ble i sin jakt på den forsvunne faren trukket inn i Mussolinis blodige krig i Etiopia på 1930-tallet.

Desert Flower av Waris Dirie. Gripende og sjokkerende skildring av den tidligere supermodellens oppvekst på landsbygda i Somalia, hvordan hun komseg til London og hvorfor hun ble en av de første som satte kvinnelig kjønnslemlestelse på den internasjonale dagsorden.

The Leftovers av Tom Perrotta. En av de mest oppfinnsomme romanene jeg har lest noensinne er lagt til en småby i USA, i årene etter at en stor del av verdens befolkning har forsvunnet i løse luften i det de fleste mener er «The Rapture» (opprykkelsen).

Lustrum av Robert Harris. Andre bind i romanserien om den legendariske romerske politikeren Cicero, ført i pennen av hans fiktive slave Tiro. Spennende lesning for den som liker historie og politiske intriger.

Raising Jake av Charlie Carillo. En fin og tett liten roman om forholdet mellom fedre og sønner, som utspiller seg i løpet av en minnerik helg.
Vertical: the follow-up to Sideways av Rex Picket. En morsom metaroman som følger de to vennene fra buddy- og vinfilmen Sideways på nok en road trip. Det er noen år etter gutteturen i Californias vindistrikt, og Miles er blitt rik og berømt av filmen basert på opplevelsene.
Faglitteratur

Hell on Two Wheels av Amy Snyder. Her følges flere av deltakerne i sykkelløpet Race Across America (og ja – de sykler virkelig tvers over USA i et strekk) i dagene før, under og etter 2009-løpet. En godbit for alle sykkelentusiaster.

Hellhound On His Trail av Hampton Sides. Historien om drapet på Martin Luther King og jakten på hans morder, James Earl Ray. Som altså endte med at Ray ble tatt i London, av alle steder.
In The Garden of Beasts av Erik Larson. Beretningen om William E. Dodd, USAs første ambassadør til Hitler-Tyskland. I likhet med de fleste andre tidlig på 1930-tallet, trodde Dodd lenge at nazistene kun var et overgangsfenomen og at normaliteten snart ville vende tilbake.
The Looming Tower av Lawrence Wright. Regnes som en av de beste og grundigste bøkene om bakgrunnen for 11. september-angrepene. Mer enn noe annet dokumenterer Wright hvor sjokkerende dårlig forberedt USA var på en situasjon mange hadde advart mot i årevis.
Lost in Shangri-La: A True Story of Survival, Adventure, and the Most Incredible Rescue Mission of World War II av Mitchell Zuckoff. Historien om hvordan man etter mye om og men klarte å redde et amerikansk flymannskap som krasjlandet i det indre av Papua Ny Guinea, der lokalbefolkningen har levd isolert fra omverdenen i årtusener.
No Way Down: Life and Death on K2 av Graham Bowley. Skildrer på en medrivende og usentimental måte den mye omtalte katastrofen på K2-fjellet 1. august 2008, som kostet 11 fjellklatrere (deriblant norske Rolf Bae) livet.
Riding Rockets av Mike Mullane. En sjeldent frimodig astronaut-selvbiografi skrevet av en romfergeveteran. Man kan ikke lese Mullane uten å konkludere med at romfergen var en livsfarlig farkost som burde ha vært pensjonert lenge før NASA endelig somlet seg til det.
Hvis du likevel skulle falle for fristelsen til å gjøre et fysisk digitalt kjøp til jula, tror jeg du kan gjøre et verre valg enn den nye billig-Kindlen. Jeg klarte ikke å motstå prisen på $109, og kjøpte den nettopp som tilskudd til min DX, som etterhver begynner å bære preg av å ha blitt slept land og strand rundt. Si hva du vil om Amazon, men de vet hvordan de skal få folk til å kjøpe. 😉
Jeg ser at enkelte norske nettbokhandlere også tilbyr elektroniske gavekort, men typisk nok promoterer Norli.no dette tilbudet som noe for den som er sent ute. Det blir altså sett på som løsningen på et pinlig problem, snarere enn en fin mulighet i seg selv. Oh well, dem om det. Vi andre får gi gavekortene våre med god samvittighet.