Elon Musk har gjort det igjen: Tatt det som skulle være en testoppskyting av en ny rakett og forvandlet til en global mediebegivenhet. For noen uker siden erklærte han at nyttelasten på den første ferden med SpaceX’ nye bærerakett Falcon Heavy skulle være hans egen Tesla Roadster. Forleden fulgte han opp med Instagram-bilder av bilen i ferd med å monteres på plass innenfor dekselet på toppen av Falcon Heavy, som nå klargjøres for oppskytning i løpet av en måneds tid på Cape Canaveral. Meningene om stuntet (for det er det jo) er delte, men i mine øyne er dette et smart grep av Musk. Det er vanskelig å se hvordan han kan tape på dette, uavhengig av hvordan oppskytningen går.

Dette er den aller første oppskytingen en av en helt ny type rakett, og risikoen for at noe går galt er derfor svært høy. Raketten trenger nyttelast som kan vise hva den er god for, men å sende en satellitt verdt millioner av dollar gir liten mening. Ved å sende opp en Tesla istedenfor en dødvekt får Elon Musk gratisreklame for bilfabrikken (som trenger all den positive oppmerksomhet den kan få for tiden), og lykkes oppskytingen vil bilen sveve der ute i all evighet. Vi vil alltid vite at det er en bil der ute, og at den bilen er en Tesla. “Tesla in Space” kan bli det nye “Pigs in space”!

Sannsynligheten er stor for at det går galt. Men om Musks private Roadster eksploderer vil det tjene som et synlig bevis på hvor personlig SpaceX-sjefen tar romprosjektet sitt. Musk er en stor bilentusiast og Roadsteren er hans hjertebarn, så det er ikke en hvilken som helst bil han risikerer her. Se på dette smilet, folkens. This is personal.

Ved å bruke en bil gir Musk også et godt inntrykk av hvor stor Falcon Heavy er. Det har lenge vært sagt at dette er den kraftigste bæreraketten siden måneraketten Saturn V, men bildet under anskueliggjør virkelig hvor mye plass det er i lasterommet. Kan du tenke deg hvor mye annet rart man kan få plass til over Teslaen? Da er Musks hensikt oppnådd.

Ved å sende opp noe så dagligdags som en bil minner Musk oss om at Falcon Heavy er et avgjørende skritt på veien mot å kolonisere Mars. Idag frakter raketter kostbart og spesialisert høyteknologi opp i rommet. I fremtiden vil raketter også frakte det folk trenger for å begynne et nytt liv på en annen planet, som klær, nips, møbler og biler.

Sist men ikke minst: Elbiler er som skapt for lufttomt rom og planeter uten oksygen i atmosfæren. Det er grunnen til at alt som ruller på andre planeter har elektrisk drift, og at det på Månen står tre elbiler fra Apollo-programmet. Her signaliserer Musk at elbiler ikke bare er fremtiden på Jorda, men at det bokstavelig talt er en universell standard. Kolonistene på Mars vil kjøre Tesla (om ikke kabriolet).