For tre måneder siden skrev jeg om Norges vei mot 2030. Hvordan ser spådommene ut idag?
I bloggpostingen “Norge i 2030: 10 tanker om de neste 10” går jeg gjennom en rekke viktige fremtidstrender for landet vårt, som økonomisk vekst, befolkningsutvikling, energi, miljø, politisk klima, kommunikasjon og teknologi. Postingen ble skrevet rundt årsskiftet 2019/2020, da Covid-19-utbruddet stort sett ble sett på som et internt kinesisk fenomen som neppe kom til å påvirke oss særlig.
Slik er det ikke lenger, selvsagt. Når dette skrives er vi midt i en global pandemi med raskt voksende dødstall i de fleste land. Også i Norge er situasjonen uavklart, selv om vi så langt ser ut til å ha håndert krisen bedre enn andre europeiske land. Men heller ikke vi vil slippe unna en økonomisk nedtur som vil føre til lav eller negativ vekst, og i verste fall kan gi hele bransjer (som fly- og cruiseindustrien) et grunnskudd.
Det som skjer nå er et klassisk eksempel på en “svart svane”, etter boka «The Black Swan» fra 2007 av økonomen Nassim Taleb. Hans hovedpoeng er at brå og uforutsigbare hendelser uvegerlig vil kullkaste de fleste spådommer om fremtiden: Skuddene i Sarajevo i 1914 gjorde de fleste av datidens fremtidsvisjoner uaktuelle. Jeg baserer mine tanker om fremtiden delvis på prognoser som krever jevn utvikling over tid, og nå er vi altså midt oppe i et slikt trendbrudd som Taleb er så opptatt av. Dette har jeg tatt høyde for i postingen min, i et eget avsnitt om mulige svarte svaner.
I ettertid ergrer det meg litt at jeg ikke nevner en global pandemi spesifikt, da dette er noe jeg vært opptatt av siden jeg leste Richard Prestons “The Hot Zone” i 1995. Bokas hovedfokus er på ebola og andre blødningsfebre, men skildringen av smitte fra dyr til mennesker (flaggermus i tilfellet ebola) og hvordan virus fra Sentral-Afrika kan spres i til hele kloden via vanlige rutefly, virker skremmende aktuell idag. Jeg tenkte på Prestons bok under SARS-utbruddet i 2003 og under svineinfluensaen i 2009 – og jeg burde ha tenkt på det her.
Men nok selvpisking. Det er nemlig tatt høyde for pandemien i postingen under avsnittet med overskriften “Økonomisk krise”: “Statistisk sett er det ganske sannsynlig at vi i løpet av 2020-tallet vil oppleve nok en global økonomisk krise. Det faktum at vi ikke aner når det skjer eller nøyaktig hva som vil utløse den, gjør den kommende finanskrisen til en arketypisk svart svane.” Joda, Covid-19 er en svært alvorlig pandemi og vi har gode grunner til å frykte den (jeg er definitivt redd for den). Men samtidig er den ingen ny svartedau, og neppe noen ny spanskesyke.
Dødstallene i seg selv blir neppe store nok til å snu samfunnet på hodet. Virkningen av pandemien blir indirekte, via økonomi og sosiale og psykologiske endringer. Det snakkes mye om hvor annerledes verden vil være etter dette, og mye av det er definitivt sant. Men det vi også lærer av historien er at det meste forblir det samme. Spanskesyken i 1918 hadde mange konsekvenser utover de massive dødstallene (mellom 17 og 100 millioner døde). Det er blant annet hevdet at den bidro til de alliertes seier over Tyskland i først verdenskrig, og drev fram krav om velferdsstater med offentlig helsestell i Europa.
Men svært mye ble ved det gamle. Det britiske imperiet fortsatte å dominere verden militært. USAs marsj mot økonomisk dominans var ubrutt. Sovjetunionen, som oppsto før pandemien, vaklet videre langs sin katastrofale bane. Kapital sto mot arbeid, som før. Teknologiene fra før-pandemitiden – bilen, flyet, radioapparatet – fortsatte sin seiersmarsj. Det samme gjorde kunst og vitenskap, som begge gikk inn i en gullalder (tenk relativitetsteori og kvantefysikk, film og musikk) i årene etter pandemien.
Igjen: Dette er ikke ment som en bagatellisering av det som skjer nå. Det er bare en påminnelse om at sivilisasjonen vår er robust, og når en krise er overstått vender vi tilbake til problemene og mulighetene som opptok oss før krisen. Så hva betyr dette for mine ti spådommer om Norge i 2030? Vel, det er liten tvil om at det som nå skjer vil påvirke flere av dem, kanskje såpass radikalt at de vil virke latterlige om få år. Men jeg tror flertallet vil stå seg, rett og slett fordi fenomenet de representerer er mye større og mer langsiktig enn den pågående pandemien (selv om det er vanskelig å tro akkurat nå).
Så jeg lar teksten bli stående som den er, og så får jeg heller komme tilbake til den med jevne mellomrom for å sjekke status opp mot virkeligheten. Som fremtidsforskeren Erik Øverland har sagt: “Fremtidsforskning er å ta feil på interessante måter”. Sjelden har det vært sannere enn idag.
08/04/2020 at 16:13
Og dette minte meg om én av mange memer på netter for tiden: «Whoever said one person can’t change the world never ate an undercooked bat.»
08/04/2020 at 17:55
Ikke sommerfugleffekten men flaggermuseffekten! 🙂
08/04/2020 at 16:16
Kjempeinteressante tanker her, Eirik. Jeg er langt på vei enig med deg, varige endringer er treige greier og skjer skjelden brått, selv om brå hendelser føles voldsomme. Likevel, cruiseindustrien kommer neppe til å ligne på seg selv fra før 2020 i årene som kommer. Det som gjør denne situasjonen så utrolig interessant er alle uventede bi-effekter, som ren luft over noen av verdens mest forurensede byer, at Spania vurderer borgerlønn (UBI) for å motvirke de økonomiske skadevirkningene. ( https://www.independent.co.uk/news/world/europe/coronavirus-spain-universal-basic-income-europe-a9449336.html )
Ser også at oppslutningen om et mer offentlig helsevesen har økt vesentlig i USA (og nå finner jeg ikke referansen, så du får ta det for hva det er verdt). Og dette vil kanskje påvirke presidentvalget til høsten, noe som gjør alle spådommer om resultatet vesentlig mer usikre enn de var (og de var vel rimelig usikre fra før). Det igjen, kan ha store konsekvenser for hvordan verden ser ut i de neste ti åra.
08/04/2020 at 18:04
Vi vil uten tvil se forandringer som følge av dette, men vi må vokte oss for confirmation bias. Altså: Vi har en så sterk tro på at dramatiske hendelser skal virke transformative, at vi leter med lys og lykte etter tegn på at nettopp det har skjedd. Kan hende taper Trump valget til høsten, men at det skal gjøre noe med årsaken til at han ble valgt (polarisert politisk klima og et folk som er grunnleggende splittet) er langt mindre sannsynlig i mine øyne.
Mens krisen pågår og like etter at den er over er det ofte en følelse av at NÅ har vi lært. Slik mange i Vesten tenkte etter annen verdenskrig – helt til Koreakrigen brøt løs og de måtte erkjenne at nei, Homo sapiens hadde igrunnen ikke forandret seg så mye likevel. 🙁 Med det mener jeg ikke å si at forandring er umulig, jeg har bare ikke så stor tro på at svarte svaner er den beste drivkraften for det. Langsomt og tålmodig arbeid, derimot… 🙂
08/04/2020 at 18:29
Jeg håper på tre konkrete endringer her i landet i alle fall. 1. Vi får tilbake beredskapslagre av medisiner og grunnleggende utstyr, 2. vi får en bevissthet rundt nasjonal matberedskap(landbrukspolitikk) og behovet for beredskapslagre for grunnleggende matvarer. 3. Anstendig lønn til de som faktisk har ordnet opp i denne situasjonen, rengjøringspersonale, helsepersonell i alle typer institusjoner, inkludert eldreomsorgen, og ikke minst alle som jobber med logistikk og butikk, sjåfører, lagerarbeidere og butikkpersonale. De bør alle få et skikkelig løft.
I motsetning til etter 20. juli hvor problemet var systemer, mennesker og kulturer, dreier disse tre seg til 80% om å hive penger og løse problemer. Noe dreier seg om kultur/ideologi, men mye mindre enn når det gjelder politiet/terror/beredskap i forhold til høyreekstremisme. Krysser fingrene, men med den regjeringen vi har nå så tror jeg ikke jeg skal håpe for mye. Skifte neste år er vel mitt beste håp.
08/04/2020 at 18:50
Enig i mye av dette. Til 1. har jeg også et finaniseringsforslag. Siden den viktigste smittevektoren for denne typen virus er flytrafikk, er det rimelig at flypassasjerende dekker kostnadene til beredskapslagre og egne smittemottak ved flyplassene over billetten. Klimaskatten skal tilbake på billettene og bør få følge av en egen virusskatt. Så får vi økt bevisstheten rundt problemet i samme slengen.
Har liten tro på at vi ser noen endring i landbrukspolitikken/matproduksjon etter dette, såsant vi ikke får alvorlige problemer med matforsyningen (det har vi jo ikke fått så langt). Dessuten: Matproduksjon i Norge er et uhyre innfløkt politisk felt, utviklet over mange tiår og med masse kryssende hensyn. Definitivt ikke bare å hive penger på problemet, så jeg tror neppe et år med corona er nok til å snu den skuta.
Det jeg virkelig håper kommer ut av dette er punkt 3, en økt respekt og bedre kår for dem som virkelig står på under krisa. Det er rart å tenke på at rett før dette brøt løs hadde vi en diskusjon om verdien av butikkarbeid, utløst av den fine kronikken til hun som satt i kassa på REMA. Akkurat nå ville ingen drømme om å påstå at jobben hun gjorde var uverdig – og la oss håpe at det varer.
08/04/2020 at 19:36
Du har gode poeng. Landbrukspolitikk i Norge er absolutt et punkt der kultur og ideologi er viktigere faktorer enn penger i tillegg til å være veldig komplisert. Jeg lurer likevel på om ikke matvarelagre kan komme på agendaen. Du har rett i at vi ikke har hatt problemer med matforsyningen denne gangen. Denne krisen har likevel tydelig vist hvor sårbare handelsveier og produksjon utenfor egne grenser er og potensialet for proteksjonisme i lignende akutte situasjoner.
Jeg like tanken på en virus- eller pestavgift på flybilletter. Ser for meg ganske rare fjes om det blir foreslått og diskutert 🙂
Jeg tror at anerkjennelse i form av verdisetting og kompensasjon for alle som sitter i kassa og jobber på lager, vil ha stor støtte i befolkningen, så høstens lønnsoppgjør skal bli interessant å følge.
08/04/2020 at 16:17
Arg! Ikke «netter» men «nettet»!