Etter å ha vært på prototypstadiet et par års tid ser det nå ut til at Readius kommer på markedet i løpet av 2008. Som denne videoen fra produsenten Polymer Vision viser, er det unike ved Readius at den kombinerer en mobiltelefon med en brettbar skjerm basert på elektronisk blekk. Skjermstørrelsen er med andre ord ikke begrenset av telefonens størrelse, et konsept som fort kan bli stort om prisen blir riktig. Enkelte har antydet i kommentarene at Apple planlegger en ebokleser: dette er åpenbart en vei å gå om man mener noe med å tenke annerledes.

Readius

Selv om elektronisk blekk har lengre batterilevetid og er bedre å lese på, er dette første gang teknologien viser et bruksområde som ikke matches av dagens flatskjermer. Rullbare eller brettbare OLED-skjermer er demonstrert i laboratoriet, men er ennå langt fra produksjon. Så spørs det om Readius finner leverandører av kommersiellt innhold, all den tid produsentene har bundet seg til Sony og Amazon (bildet over viser riktignok en peker til Harry Potter på en Readius, uten at det beviser noe).
For egen del ser jeg i alle fall behovet for et nytt navn på maskiner som dette. “Leseplate” blir åpenbart feil, og bokbransjens heilnorske “lesebrett” er ikke bedre. Leserull er mer presist, eller kanskje kanskje ebokleser. Eller hva med å låne navn fra det kansellerte Siemens-prosjektet ePyrus – til sjuende og sist kopierer man jo en mange tusen år gammel egyptisk oppfinnelse. Bare det ikke blir hetende Lesius på norsk, er jeg fornøyd. 🙂