Uansett hvor mye man gjentar at det faktisk ikke er noen sjanse i det hele tatt for at morgendagens åpning av LHC i Sveits vil føre til Jordas undergang, klarer avisene å lage saker på Jordas undergang. VG hadde det som forsideoppslag i papirutgaven igår, på Dagbladet.nos forside er dette toppoppslaget i skrivende stund:

Tittelen er i utgangspunktet feilaktig (stjerner er ikke involvert, og smellene i fråga er mikroskopiske), og rett under har man den pirrende “Går Jorda under?” Svaret er og forblir et krystallklart NEI, selvsagt. Du behøver ikke ta en skarve teoretisk astrofysikers ord for det, men isteden se hva Stephen Hawking har å si i sakens anledning. Alternativt se på referanselista her. Kortversjon: bullshit, bullshit, bullshit.
Så kan man selvsagt spørre seg om dette gjør noe. Det er jo bare ordlek for å drive opp klikktallene, som kanskje til og med får en og annen som ellers aldri hadde klikket på en peker til en artikkel under et bilde av innvollene til en partikkelaksellerator, til å gjøre det. Problemet er at det (dessverre, i dette tilfellet) finnes folk der ute som tror på det de leser i avisene.
Derfor var det dem som ble redde da Dagbladet ukritisk gjenga Knut Jørgen Røed Ødegaards vilt overdrevne utsagn om en dommedagsstjerne tidligere i år. Og derfor er det folk som blir skremt av dette. Mer spesifikt: småfolk. Jeg har nettopp holdt en forelesning for mattelærere i Osloskolen, og nevnte oppslagene som et klassisk eksempel på hvor galt det kan gå når tall-analfabetisme kombineres med sensasjonsjag.
Etter forelesningen kom en av lærerne bort til meg og fortalte at hun har elever som har bedt om å få fri imorgen, fordi de vil være hjemme hvis verden går under. Som angjeldende mattelærer påpekte, er det ikke så lett å motsi et slikt ønske i klasserommet når landets største aviser kommer med påstandene. Og, legger jeg til, når påstandenes troverdighet underbygges ved å henvise til kilder av typen “mer pessimistiske forskere og en stor gruppe vanlige borgere”.
Gudbedre. Om et par uker er det Forskningsdager og skolebesøk. Nå må altså Large Hadron Collider legges til lista over fenomener som jeg må forberede meg på å avskumlifisere i klasserommet, sammen med dødsasteroider og undergangsstjerner og svarte hull og… Takk for den, Dagbladet og VG.
Oppdatering: “Går Jorda under?” er nå byttet ut med “Men Jorda går ikke under” på Dagbladets forside. Jeg får vel si takk for den også, da… 😉
Oppdatering 2: VG velger å kjøre videre på samme linja, gitt. I en ny artikkel får fysikkprofessor Steinar Stapnes anledning til å “hevde” at LHC er trygg, hvorpå man følger opp med selve avisklassikeren – man bruker den frykten man selv har vært med på å skape som argument for at det er grunnlag for frykt:

Ikke bare mannen i gata, men også flere fysikere og vitenskapsmenn har det rekordstore eksperimentet skapt uro [sic]. Flere kritikere har tatt saken til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg og krever forsøket stanset. To menn fra Hawaii har gått til rettssak mot det de hevder kan være slutten vår moderne sivilisasjonen.

Ah, de to mennene fra Hawaii, ja. Den sikkerhetsansvarlige og frilansjournalisten som har gjort noe så sjeldent i USA som å gå til et totalt grunnløst søksmål, og som dermed tvinger CERN-ansatte til å bruke verdifull tid på å forberede seg…