…til bokbransjefolkets strev med all denne nymotens teknologien finnes i dagens Dagsavisen. Avisa kjører den gamle saken om norske lydbøker på fildelingsnettverk, og har fått en uttalelse fra Anne B. Ragde:

Dette har jeg ikke hørt om før nå. Det er rett og slett horribelt at noen kan holde på sånn.

Det mest interessante med uttalelsen (rent bortsett fra at den kommer fra en person med bærbar PC og iTunes) er at den er så typisk for standen Ragde representerer. Verre er det når Lydbokforlagets Olav Hongset uttaler seg slik om forlagets satsing på salg av nedlastbare filer:

De lovlydige har dermed fått sin første mulighet til å gjøre opp for seg hvis de vil ha lydboken på MP3-spiller.

Øh, nei, Hongset, det har de ikke. Lydbokforlaget selger bøker på CD, og brukerne er i sin fulle rett til å rippe platene til MP3-spilleren sin. Det var en av rettighetene vi beholdt etter fjorårets runde om åndsverkloven. Det er altså ikke nødvendig å “gjøre opp for seg” (merkelig ordvalg når det handler om ordinært salg av et produkt) for den som eier en lovlig CD.
Alt tatt i betraktning ville det ikke overraske meg det minste om det er Lydbokforlaget selv som kaller nedlastingsavtalen med Musikkonline.no for “starten på en større MP3-satsing”, men Dagsavisen skylder uansett sine lesere å peke på at den aktuelle nettbutikken bruker et helt annet (og Linux-, Mac- og iPod-inkompatibelt) format. Fra Musikkonlines nettsted:

Av hensyn til nedlastingstid og lagringsplass leveres denne lydboken som 48Kbit WMA-fil. DRM-løsningen er som for andre musikkfiler.