I dagens Aftenposten er det gjengitt en tre uker gammel sak fra Stavanger Aftenblad der denne saksopplysningen dukker opp:

Neste solformørkelse over norsk område etter det blir i år 2126, altså om 118 år. Med andre ord er det en sjelden begivenhet som skjer over Svalbard om 21 dager, sier den kjente astrofysikkeren [sic] Knut Jørgen Røed Ødegaard til Aftenbladet.

Dette er altså feil, feil og atter feil. Jeg vet ikke om det er gått galt under siteringen, eller om det er Knut Jørgen som har levert uriktige opplysinger. Hvorom alt er: den 20. mars 2015 kan man fra Svalbard se en total solformørkelse. Og man trenger ikke å være i fly over Kvitøya, jamfør NASA-animasjonen under, der den lille svarte prikken helt tydelig sveiper over Svalbard.

Dagens irritasjonsmoment: Aftenposten siterer journalist Jan Petter Helgesen, men oppgir ingen egen adresse jeg kan henvende meg til for å rette opp feilen. Sammenligner man den totale mangelen på vilje til kommunikasjon med leserne, med måten denne Dagbladet-journalist Birger Emanuelsen følger opp reaksjonene på sin artikkel om Gandhi, har man nok en bekreftelse på at Aftenpostens slagord på nettet burde være “Alltid etter”. Jaja, de er best på quiz, det skal de ha. 😉
Oppdatering: Fant en Aftenposten-artikkel om formørkelsen som gjentok feilen, men der journalistens epostadresse var oppgitt. Jeg kontaktet vedkommende og fikk raskt og hyggelig svar. Så nå er feilen rettet i den artikkelen, i det minste.