I månedsvis har Jorunn sunget Launchys pris, og jeg har latt meg imponere av hvordan hun forvandlet XP-desktopen hun bruker på jobben fra det glorete og rotete standardoppsettet (du ser faktisk ikke hvor ille det er før du har vent deg til et visuelt roligere grensesnitt, som Gnome) til en minimalistisk drøm. Dette kan hun gjøre fordi Launchy, som er en åpen og gratis applikasjon, faktisk holder hva det lover:

Launchy is a free windows and linux utility designed to help you forget about your start menu, the icons on your desktop, and even your file manager. Launchy indexes the programs in your start menu and can launch your documents, project files, folders, and bookmarks with just a few keystrokes!

Forleden dag ble Launchy for Linux lansert, og jeg bestemte meg for å installere vidunderet. Det tok meg ikke mange minuttene å bli overbevist. Launchy indekserer nemlig også bokmerkefila di og sørger for å sende kommandoer det ikke finner til Google eller en annen søketjeneste. Så da jeg skulle skrive denne bloggpostingen, var det bare å trykke Ctrl og skilletast for å starte Launchy, og så taste “dash” for å få dashbordet til WordPress opp i menyen.
I et litt større perspektiv er Launchy selvsagt bare et lite skritt videre i retning av at søk overtar overalt. Det har jo lenge vært slik at jeg istedenfor å bla meg nedover i filtrær for å finne gamle dokumenter, trykker Ctrl to ganger på rappen for å få opp Google Desktops søkevindu, eller starter Rhytmbox for å finne noe i musikkarkivet. Der jeg tidligere måtte huske begynnelsen på en URL eller lagre den i bokmerkelista, holder det i Firefox 3 å taste et hvilket som helst ord fra nettstedets tittel for at det skal dukke opp i adresselinja.
I praksis betyr dette ikke bare at informasjon er lettere å finne, at jeg reduserer sjansen for å utvikle musearm og gjør det lettere å bruke maskinen når jeg er på reise (Ctrl-skilletast er definitivt enklere når man sitter på et fly enn styrepinne). Det betyr også at skrivebordet, eller Desktop-mappa i Ubuntu, lett kan ryddes for alt som ikke hører hjemme der. På skrivebordet ligger nå den håndfullen med dokumenter jeg jobber med, alt annet er skjult et annet sted i filtreet – men selvsagt lett tilgjengelig via Ctrl-skilletast eller Ctrl-Ctrl. Jamfør skjermbildet nedenfor, som viser hele skrivebordet.

Alle applikasjoner er minimerte (men tilgjengelige via Alt-Tab, selvsagt), oppgavelinja er satt til automatisk skjuling, Launchy sees oppe til venstre (“opera” er tastet inn, hvilket gir nettleseren som førstevalg, fulgt av diverse musikkmapper med “Opera” i navnet. De tre dokumentene er dem jeg jobber med for tiden – det er juli, tross alt. At jeg får utmerket utsikt til katta midt på bildet har selvsagt ingenting med omleggingen av skrivebordet å gjøre. 😉