Det er bare å innse det: min relativt nye Thinkpad T61 må inn på service etter et knapt år. Nå blir min maskin utsatt for flere påkjenninger enn bærbare flest, omfarende som jeg er på alskens transportmidler. Men at vifta begynner å lage sirkelsaglyder mens batteriet faller til 42 % kapasitet etter bare et år, er mye dårligere enn forventet. Grunnen til at jeg kjøpte en Thinkpad var jo nettopp at disse maskinene er bygd for å tåle reisepåkjenninger.
Tidligere har jeg hatt gode erfaringer med IBM/Lenovos kundeservice i Norge, og i løpet av noen dager vil jeg finne ut om jeg fremdeles får oppfølgingen jeg forventer etter å ha kjøpt en typisk jobbmaskin. I mellomtiden trenger jeg en annen løsning. For øyeblikket har jeg ingen reservemaskin (en situasjon jeg ikke har vært i på mange år, og som jeg åpenbart ikke kan leve med i lengden), og Jorunn har tilbudt seg å låne bort sin Macbook Pro.
Som hjemmemaskin er Macbooken utmerket, men jeg er lite fristet til å drasse Jorunns kostbare aluminiumsvidunder (som også har sine tekniske problemer, forøvrig) med meg på tog, fly, sykkel (!) og buss. Hvilket innebærer at det kan gå i retning av en reservemaskin. Siden det vil dreie seg om en billig løsning, kan øyeblikket da jeg nok engang skaffer meg en netbook/subnotebook (jeg kjøpte en Psion 7 allerede i 2000) være nært forestående.
I så fall er det Asus EEE 1000H som virker mest aktuell, først og fremst pga batterilevetiden og Linuxvennligheten. Skal man tro endel tester er fem timers batterilevetid realistisk med wifi skrudd av. Det er fremdeles to timer mindre enn gode, gamle Psion 7, men også dobbelt så lenge som T61 med helt nytt batteri. Men jeg teller fremdeles på knappene…