New York Times skriver om den nye versjonen av Amazons Kindle-leseplate, som kommer i handelen 19. oktober og som vil bli den første som er ment å brukes utenfor USA. Det unike med Kindle, sammenlignet med konkurrenter som Sony og iRex, har vært at amerikanske brukere har kunnet kjøpe bøker rett fra leseplaten overalt hvor det er mobildekning.
Nå har Amazon fått til en avtale med mobilselskapet AT&T og dets internasjonale samarbeidspartnere, som gjør lignende ordninger mulige utenfor USA. En kjapp titt på Amazons Kindle International Edition-side bekrefter at også norske kunder kan forhåndsbestille en Kindle fra og med idag. Prisen er $ 279 og vilkårene er som følger:

Books in Under 60 Seconds: Think of a book and you could be reading it in under a minute
Free Wireless: Free 3G wireless lets you download books right from your Kindle. No monthly fees, service plans, or hunting for Wi-Fi hotspots. See Coverage Map. See Wireless Terms and Conditions
Large Selection: Over 280,000 English-language books to choose from; plus U.S. and international newspapers and magazines
Low Book Prices: New York Times® Best Sellers and New Releases are $11.99, unless marked otherwise. You’ll also find many books for less – over 100,000 titles are priced under $5.99

Med nesten 300 000 engelskspråklige bøker tilgjengelige for en brøkdel av det vi er vant til å betale for en paperback, og en teknologi som ikke kan matches av noen andre, kan den norske Kindle-versjonen bli en “game changer”. Jeg vet ikke om norske forleggere har inngått avtaler med Amazon, men om de ikke vil se på at utenlandske aktører definerer markedet for ebøker her til lands blir de nødt til å handle – og det raskt.
At titlene så langt bare er på engelsk er til liten trøst. Vi har ingen sikre tall for det, men den tunge vektleggingen av engelske paperbacks i norske bokhandlerkjeder bekrefter at mange nordmenn leser på engelsk. Blant de ivrige engelsk-leserne er det sannsynligvis en overvekt av unge med høyere utdannelse, nettopp slike som enhver bransje med ambisjoner om å overleve i fremtiden ønsker å knytte til seg.
Stilt overfor en markedsmessig dampveivals som Amazon (tett fulgt av Sony, Philips og Google) nytter det ikke å sutre om at politikerne må fikse fildelingsproblemet før man vil lage en norsk ebokhandel, eller drømme om ebøker til 400 kroner. Man må gjøre som NRK Aktivum, og starte med salg av ebøker til konkurransedyktige priser så fort som mulig.
NRK Aktivum har også skjønt noe annet viktig når forlaget skal selge ebøker som vannmerkede PDFer: Amazons strenge kopibeskyttelse kan utnyttes til egen fordel. Uansett er det dette tallgrunnlaget som oppsummerer rammebetingelsene for diskusjonen fra nå av:

“Though exact sales numbers are hard to come by, it appears electronic reading devices are having a breakout year. In a report being released on Wednesday by Forrester, the research firm revised its prediction for the industry, saying that three million e-reading devices would be sold in 2009, up from its previous estimate of two million.”

Oppdatering: Aftenposten og Dagbladet skriver også om saken, i sistnevnte tilfelle har jeg uttalt meg om saken. Nå har også forlagsbransjens ledende ebokmann, Bjarne Buset i Gyldendal, kommet på banen, og det han sier til Digi.no er interessant. Han påpeker blant annet at norske Kindle-kjøpere låser seg til markedets snevreste tekniske løsning, og fortsetter:

Det kan være en advarsel til norske kunder som vurderer å kjøpe Kindle. Hvis Kindle fortsetter å hindre kundene fra å lese andres bøker så vil dette lesebrettet muligens ikke fungere mot norske bøker. Vi er tilhengere av fortsatt fri konkurranse på markedet.

Jeg tolker dette utsagnet i retning av at Adobe Digital Editions og EPUB vil bli viktig i norsk ebokhandel. Selv om ADE-løsningen kan være basert på “streng” DRM, binder den ikke kjøperne til én bestemt bokhandel, slik Kindle gjør. Som Sony Reader eller iRex-bruker kan du blant annet handle hos ebooks.com, fictionwise.com og waterstones.co.uk, i tillegg til leseplateprodusentenes egne ebokhandler.
Den manglende kompatibiliteten med EPUB påvirker også min egen kjøpsbeslutning: selv om jeg syns Kindle 2 er svært interessant rent teknologisk, har jeg nå så mange bøker i ADE-systemet at jeg neppe vil finne det kostnaden og bryderiet verd å gå til innkjøp av en inkompatibel leseplate. Spesielt ikke når jeg vet at Sony planlegger sin egen trådløse leseplate