Mine gamle smarttelefon, Nokia E61, var i ferd med å ta kvelden etter lang og tro tjeneste, og i det siste har jeg lagt ned mye tid på research. Et hovedkrav for meg er at telefonen må ha fysisk QWERTY-tastatur, og dermed datt det store grosset av smarttelefoner ut av konkurransen. Resten var et spørsmål om eliminasjon: Blackberry er for giret mot bedrifter, Nokias E-serie er basert på det nå grundig utdaterte S60, HTCs tastetelefoner bruker Windows Mobile og Palm Pre har en for usikker fremtid.
Dermed sto det i praksis mellom Motorola Milestone, en Android-telefon som har fått mye fagnad, og Nokia N900. Det som til sjuende og sist utelukket Motorolaen, var det faktum at den måtte bestilles fra utlandet. Med andre ord ingen gunstig leverandøravtale, og en omstendelig returprosess om noe går galt. Been there, got the geeky T-shirt. Dermed ble det til at jeg gikk til anskaffelse av telefonen jeg knotter det meste av dette blogginlegget på, med en helt grei Netcom-deal.

Klikk for større bilde

Talskatten Linus demonstrerer tastaturet

Så la oss gjøre unna det først som sist: noe av det som fungerer best på denne telefonen, er nettopp tastaturet. Vi snakker selvsagt om et tommeltastatur, men innen denne kategorien er det det beste jeg har vært borti så langt. Norske tegn er selvsagt på plass, autofullførfunksjonen er akkurat passe insisterende og etter kort tid kommer man opp i en helt respektabel knottefart. I det hele tatt lever maskinvaren opp til Nokias påstand om at dette egentlig er mer av en lommedatamaskin med telefonfunksjoner, jamfør spekkene nedenfor:
Størrelse: 110.9 x 59.8 x 18 mm
Vekt: 181 g
Innebygd minne: 32 GB
Skjerm: 800 × 480 billedpunkter, 89 mm på diagonalen
Kamera: 5.0MP f/2.8 Carl Zeiss Tessar linse
Tilkobling: GPRS, EDGE, UMTS, WCDMA, HSPA, WLAN 802.11 b/g, Bluetooth 2.1
I tillegg: GPS, FM-mottaker og sender, infrarød sender og mottaker, video ut
Den sylskarpe skjermen har en oppløsning på 800×480 billedpunkter. Det er to og en halv ganger mer enn f.eks. iPhone har, og godt nok til å se de fleste nettsider i fullskjermmodus. Med en slik oppløsning forventer man å kunne spille av film i DVD-oppløsning, og her opplever jeg at N900 leverer uten problemer. Det man ikke forventer, men også får, er muligheten til å spille av den samme filmen (eller andre videoer, bilder eller presentasjoner) rett til TV-skjermen via den medfølgende video ut-kabelen. Nais, Nokia.
I det hele tatt er dette den kraftigste og raskeste lommedatamaskinen jeg noensinne har brukt (og jeg har eid og prøvd noen i min tid). Operativsystemet i bunnen, Maemo 5 (en Linuxvariant), virker bunnsolid og kjører uten videre 7-8 programmer samtidig. Om du vil surfe, twitre spille, se på film, snakke og bruke GPSen samtidig, kan du gjøre det uten å lukke programmer, og uten å bekymre deg for at N900 henger seg pga manglende prosessorkraft.

Ekte parallellprosessering: ikke bare kjekt å ha, det blir fort uunnværlig

Maemo 5 er også et grundig gjennomtenkt operativsystem på svært mange måter. Etter å ha trasket i S60-land i årevis er det en lise å se det gode programdesignet, de pene ikonene og de elegante overgangene man forventer av en smartfon i 2010. Ta kontaktlisten, for eksempel. Den inneholder ikke bare navn, telefon og epost, den oppbevarer også SMS-samtaletrådene du har hatt med vedkommende kontakt, og kan kobles til allverdens sosiale nettjenester.
Det oppdaget jeg ved en tilfeldighet forleden, da en venn sendte meg noe jeg trodde var en SMS, men som viste seg å være en Skype-chatmelding. Skype er forhåndsinnstallert (uten videostøtte, dog), og fanget opp min venns Skype-adresse automatisk. For en som i praksis lever av kontaktlisten sin, er dette en så fabelaktig nyttig funksjon at det alene rettferdiggjør prisen. Og det blir selvsagt veldig fristende i sofaen og knotte i vei når alt blir gjort så lett tilgjengelig.

Innrøm det: det er litt kult, ikke sant?

Da gjelder det å passe på batterilevetiden. Den er nemlig ikke god om man bruker maskinen slik den er tenkt å brukes (fra 12 til 48 timer avhengig av bruk, er tallene jeg har sett). Jeg baserer meg på å lade N900 daglig, men siden telefonen også lades via micro-USB-kabelen man kobler den til PCen med, går det fort rutine i det. Med 32 GB interminne blir det svært god plass til film, bilder og andre data, og et tilsvarende stort behov for å koble maskinen til for å overføre. Når vi først er inne på svartsidene: så langt mangler telefonen fremdeles MMS (et møte-seg-sjøl-i-døra-øyeblikk, da jeg var blant dem som latterliggjorde iPhone for å mangle dette), og programvareutvalget er magert.
Om man bare baserte seg på Nokias egen Ovi Store, ville man faktisk ha inntrykk at det kun eksisterte en håndfull programmer. Men listen over nyttige programmer som trygt og lett kan installeres på N900 omfatter mange hundre og øker stadig, og i tillegg kan det installeres et stort antall generelle applikasjoner (Maemo er basert på Debian, om det sier deg noe), selv om det ikke anbefales for uerfarne brukere. Det er vel knapt nødvendig å nevne at omtrent all programvare er gratis, slik seg hør og bør i Linuxland.

Om du vil kan du sette opp en av de opptil fire desktopene på iPhone-aktig vis.

Noen programmer jeg virkelig har verdsatt så langt: bloggprogrammet MaStory (mesteparten av denne postingen ble skrevet med det), Twitterklienten Mauku (fremdeles under utvikling, mangler noe funksjonaliteT), podcastprogrammet Gpodder, spillene Angry Birds og Bounce Evolution, FM-radioen, den innebygde mediaspilleren og det hendige lille astronomiprogrammet Orrery (venter på at Stellarium skal komme ut av beta). Blant ting jeg ennå ikke har hatt tid til å gjøre, er å installere den gratis offline-versjonen av Ovi Maps (bør skje via Windows, som nesten aldri brukes).

Astronomiprogrammet Orrery

Selv om du vil ha få problemer med å slå ihjel tiden, er det åpenbart at Maemo-utvalget aldri vil kunne måle seg med Android eller iPhone Store. Og selv om utviklingen går raskt framover, er det fortsatt mye som er på eksperimentstadiet i Maemo. Den største nedturen så langt er Mail for Exchange, som etter sigende skulle synkronisere mot Google-tjenestene jeg er så avhengig av, men som ga opp etter den innledende synkroniseringen. Her setter jeg min lit til utviklermiljøet, som jobber med å finne en løsning på problemet. Alternativt en fremtidig oppdatering av operativsystemet.
Jeg ser at mange kaller N900 for en lommemaskin for utviklere og entusiaster, og jeg kan ikke si meg uenig i den beskrivelsen. Jeg hører utvilsomt til i den siste kategorien, og derfor trives jeg godt med å fikle og mekke. Som fremtidstenker har jeg også stor glede av å prøve ut en type plattform jeg tror vil bli viktig i årene fremover. Ja, for jeg hører altså ikke til dem som tror at verden om ti år er dominert av iPhoner og iPader på steroider, digitale sandkasser der en håndfull leverandører bestemmer rammene for innovasjon og prosumentvirksomhet. Jamfør denne morsomme telleren som egentlig ikke er så morsom fra Operas nettside:

Om ti år vil folk flest fremdeles bruke arvtakerne til dagens PCer, ganske enkelt fordi (som Cory Doctorow påpeker i denne glimrende oppsummeringen av hvorfor han ikke kommer til å kjøpe en iPad) innovasjon trives best under åpne forhold. Lik det eller ei, men det var Bill Gates’ modell som førte til at man vi fikk en datamaskin på hvert bord i det rike nord, og det er den samme åpne hardwaremodellen som er iferd med å gjøre det samme i India og Kina. Om det er slik at mobilene er på vei til å bli kjernen i våre liv, er N900 et tidlig eksempel på en modell som kan gjøre smarttelefoner til allemannseie, snarere enn et fenomen for de kreative klasser i det rike nord.


Talskatten har sett fremtiden, og liker det han ser.

Innovasjonen foregår for fullt på N900, som nå er i ferd med å bli utgangspunkt for et spennende samarbeid mellom Nokia og Intel kalt MeeGo. Takket være Googles Android-prosjekt er Linux på mobiltelefoner inne i en kambrisk eksplosjon. Hvilket også er hovedgrunnen til at jeg ikke tror du kommer til å ville eie denne uhyre smarte smartfonen. Trenger du en hendig og enkel smarttelefon til jobben, er Nokias E-serie og Blackberry glimrende alternativer. Er det først og fremst moro du vil ha med telefonen, så er det rikelig med glinsende glassplater der ute. Skal du bruke telefonen din til noe så vettugt som å ringe og tekste med, hadde du vel ikke lest denne bloggpostingen i utgangspunktet, antar jeg. 😉
Okei, så gir denne lille meningsutvekslingen fra et svensk Linux-debattforum et hint om at det er enda en ting på ferde når folk som meg velger N900:

Som om det går att installera Linux på din brödrost så kommer du även där att installera?
Jo för faen…bara för att det går… skulle ha coolaste brödrosten i stan…