Nylig fikk jeg følgende epost fra Waterstones.co.uk, som jeg har kjøpt flere ebøker fra til Sony Reader-lesebrett:

Dear Customer,
We see from our records that you have previously purchased an eBook from Waterstones.com whilst having a registered address outside of the UK and Ireland.
We regret that with immediate effect, we are no longer able to sell eBooks to customers placing an order from anywhere outside of the UK and Ireland. We have had to take this action to comply with the legal demands of publishers regarding the territories into which we can sell eBooks.
Please accept our sincere apologies for any inconvenience that this may cause. Please note: Your previously purchased eBooks are not affected by this and will still be available in your ‘Digital order history’ in your online account.
Kind regards,
Waterstones.com Customer Service

Jeg har i grunnen gått og ventet på at dette ville hende. Normalen er at et forlag sammen med retten til å utgi en forfatter i et gitt land, også får retten til å selge boka til utlandet. Om et engelsk forlag for eksempel kommer til at internasjonalt eboksalg undergraver markedet for oversatte utgaver av forlagets bøker, så kan de altså si stopp.
Når folk beklager seg over at Kindle Store er langt større om du er amerikaner, og at nordmenn ikke kan kjøpe fra Barnes & Noble eller Sony Reader Store uten å installere programvare som trikser med IP-adressen, henviser jeg til forlagene. Ebokhandlene har all mulig interesse av å selge ebøker til kunder i så mange land som mulig. Endel forlag mener de ikke har det, tydeligvis.

For ebokkjøperne er dette et tilbakeslag, da Waterstones var en av fåtall ebokhandlere som solgte EPUB-formaterte ebøker til norske kunder uten regionale dikkedarer. Man kan se det som nok et argument for å kjøpe Kindle, om ikke det hadde vært for at nøyaktig det samme kan skje med ditt kundeforhold der. Amazon har kranglet med forlag før og kan gjøre det igjen, alternativt kan utestenging av nordmenn bli resultatet av worst-case-scenariet for innføring av moms på ebøker.
Først og fremst er denne saken en påminnelse om hvor umodent ebokmarkedet fremdeles er. Verken filstandarder, DRM-standarder eller kundeforhold kan betraktes som etablerte slik situasjonen er idag, og du løper faktisk en viss risiko for å bli sittende med et verdiløst lesebrett med utdaterte filer om fem år (som eier av en Rocket Ebook vet jeg hva jeg snakker om). Det er noe det er verdt å ha i bakhodet før du kjøper ditt første lesebrett.