Kommentatoren Svein nevnte for noen dager siden at Sony skal begynne å selge sine lesebrett direkte i Norge. Hittil har it24.no vært hovedkilden, men det er grunn til å håpe på at oppmerksomheten om Sonys utmerkede alternativ til Amazon Kindle vil øke sterkt når moderselskapet presenterer det så bredt som det gjøres her.

Rent teknisk står ikke Sonys lesebrett tilbake for Kindle. De bruker den samme forbedrede e-blekkskjermen, og tidligere problemer med dårlig kontrast på de dyrere modellene skal nå være løst. Brettet Touch Edition er både penere og mer intuitivt enn Kindle for folk som har vent seg til berøringsfølsomme smarttelefoner, og støtten for EPUB-format gjør brettet i prinsippet til en bedre investering enn Kindle, da man kan handle i flere ebokhandlere.

EPUB er formatet som kommer til å brukes når og hvis norske ebøker kommer i salg i stor skala, og er også blitt en uformell bibliotekstandard (Sony har utvilsomt den beste løsningen for bibliotekutlån på lesebrett, takket være sitt samarbeid med leverandøren Overdrive i USA). Men i et kortere tidsperspektiv er dette faktisk Sonys største problem for norske kunder.
For når man klikker på “Ebøker” på Sony-siden, henvises den som ønsker kommersielle ebøker ikke til Sonys egen og ganske omfattende Sony Reader Store, men til britiske Waterstones og WHSmith. Førstnevnte har nettopp kastet ut alle norske kunder, så den burde ikke være på listen. Det er grunn til å tro at WHSmith blir nødt til å gjøre det samme, om ikke det allerede er skjedd.
Nå finnes det alternativer, som Kobobooks (og det er fremdeles mulig å “lure” Reader Store til å selge deg ebøker), men savnet av en ebokhandel som er lett tilgjengelig og sømløst integrert med lesebrettet er stort når man har prøvd Kindle eller iPad. Vi får håpe at Sony kjenner sin besøkelsestid og kjører en ordentlig lesebrettkampanje når vi får en større eboklansering i Norge. Forbrukerne fortjener konkurranse på dette området, som andre.