Intet er så hyggelig som å lage et lite meme, og det kan se ut som det har skjedd med et av punktene fra min forrige posting. På TV2 igår spør Fredrik Mellem ifølge Dagbladet “om de norske soldatene i Afghanistan «skal utstyres med lykkeamuletter og harelabber».” Eller punkt 3 i forrige posting, om man vil. Selv om formen er spøkefull, er spørsmålet høyst relevant. Det er i prinsippet ingen forskjell på å tro på harelabber, smørofring eller Snåsamannen, så lenge sistnevntes påståtte krefter ikke underkastes seriøse studier.
Et moment til: hver eneste av de absurde påstandene i postingen under representerer noe som noen der ute faktisk tror eller har trodd på – inklusive nazistene i Antarktis. Jeg sier selvsagt ikke at folk som tror på håndspåleggelse automatisk tror at Martin Bormann flyktet til isødet i 1945, men jeg påstår at tenkemåten er den samme: viljen til å akseptere en oppsiktsvekkende påstand i strid med all kjent forskning, og begrunne det med at vitenskap også er tro eller at “det må være noe i det”.