Eksperiment 2: Bygg i steril regolitt

18. mars sådde jeg seks frø av bygg (Hordeum vulgare L.)  i regolitten. Jeg har gjort noen endringer siden sist: Frøene er sådd slik at de blir lettere å følge på bildene, jeg har lagt til en fuktsensor som oppdateres fortløpende i grafen over og jeg har byttet ut kranvann med sterilt vann fra apotek for å eliminere eventuelle næringsstoffer.

Bildene blir oppdatert hvert kvarter, og vil etter hvert bli satt sammen til en timelapse-sekvens som lastes opp til YouTube. Timelapsen fra forrige eksperiment (med karse) finner du her. Ifølge frøpakken vil byggfrøene normalt begynne å spire etter 5 dager, så her er det bare å henge med!

 

Hvorfor dette eksperimentet?

Meningen med dette forsøket er å finne ut hvordan vi skal lage mat på Mars dersom vi bosetter oss der i fremtiden. Eksperimentet foregår i flere trinn: Først ser vi på hvordan planter klarer seg i ubehandlet Mars-jord, det som på fagspråket heter regolitt. Deretter tilsetter vi gjødsel, og så skal vi se om det er mulig å dyrke poteter i Mars-jord slik det gjøres i filmen «The Martian» fra 2015.

 

Eksterne pekere

Slik lager du din egen Mars-hage
Learn how to set up your own webcam using a Raspberry Pi computer