Resultat av eksperiment nummer 3 i Mars-hagen: Salat

Eksperiment nummer 3 i Mars-hagen ble en total fiasko: Bare to salatfrø spirte, og begge visnet etter en tid

Eksperimentet i korte trekk

I likhet med mitt første og andre plante-eksperiment tok også dette tredje utgangspunkt i simulert marsjord (regolitt) kjøpt på nettet. Jeg 3D-printet en blomsterpotte med to kamre (se bildet over), hadde like mye regolitt i begge kamre og sådde seks frø av salat (Lactuca Sativa L) i hvert kammer. Denne gangen ville jeg teste effekten av gjødsling på veksten, og hadde derfor en tilpasset mengde kunstgjødsel (basert på anbefalt mengde på pakken) i høyre kammer. Deretter ble plantene vannet jevnlig med vanlig springvann.

Oppsettet til det tredje eksperimentet: Plantelys med automatisk tidsinstilling, fuktsensor koblet til Particle Photon, Raspberry Pi Zero W med vidvinkelkamera og 3D-printet blomsterpotte med to kamre.

Jeg vannet to ganger i døgnet, basert på målingene som ble gjort med en jordfuktsensor som var koblet til en mikrokontroller. Kontrolleren var av merket Particle Photon, som har innebygd wifi og gjør det lett å sende data fra sensorer til nettskyen. Datable  fortløpende publisert på Marshage-siden min. Hver halvtime ble det tatt et bilde med et kamera koblet til en Raspberry Pi minidatamaskin, men denne gangen var det så lite aktivitet i blomsterpottene at jeg ikke så noe poeng i å sette bildene sammen til en timelapsevideo, slik jeg gjorde etter de to foregående eksperimentene.

Dette var det grønneste man så på overflaten etter to ukers veksttid. Planten hadde sett slik ut i en uke, og var begynt å visne

Hovedkonklusjonen av dette eksperimentet er enkel: Eksperimentet var ikke vellykket. Etter å ha gått  gjennom regolitten fra begge kamre fant jeg bare to salatfrø som i det hele tatt hadde spiret, begge fra kammeret uten gjødsel. Det ene av disse frøene brøt gjennom regolitten etter 5 dager, men sluttet deretter å vokse og var i praksis visnet etter 14 dager. Det andre frøet kom ikke så langt engang. I den gjødslete delen var det ingen tegn til verken spiring eller vekst.

Under overflaten viste salaten tegn til spiring, men ikke så mye mer.

Salat regnes ikke for å være spesielt vanskelig å dyrke, og jeg vet at forskerne ved universitetet i Wageningen i Nederland har fått det til å vokse i regolitt. At frøene ikke engang spirer får meg til å tenke at jeg har gjort noe galt. Etter at eksperimentet ble påbegynt ble det påpekt på Facebook og Twitter at jeg ikke burde ha gjødslet regolitten før jeg sådde, fordi det kan påvirke spiringen negativt. Det kan forklare hvorfor bare frø i det ugjødslede kammeret spirte. Men det forklarer ikke hvorfor de to spirene jeg fikk så nektet å vokse mer, selv om de ble vannet like regelmessig som som de foregående eksperimentene.

La oss håpe det blir mer liv i regolitten enn dette under det neste eksperimentet!

Potet er neste på lista!

Dette var mitt siste småskala-eksperiment, da den neste planten på lista er potet. Jeg har bestilt flere kilo regolitt fra USA (venter fremdeles på bekreftelse i skrivende stund), og så snart jeg vet at den er underveis skal jeg forberede settepoteter. Denne gangen skal regolitten gjødsles med hønsegjødsel, som er ment å simulere den menneskelige avføringen som vil bli brukt av eventuelle Mars-kolonister. Dermed kan eksperimentet ikke skje innendørs, men må vente til det ikke lenger er fare for nattefrost.

Som tidligere skal fuktigheten i regolitten overvåkes nøye, jeg skal også dokumentere med bilder underveis og kanskje også hekte på en sensor til eller to. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.