3D-printing av Mars fra NASA-kart

Tredimensjonale modeller kan være nyttige når man skal forstå hvordan Mars er bygd opp

Hvis du har tilgang til en 3D-printer er det en relativt smal sak å lage tredimensjonale modeller av landskapet på Mars. NASA har gjort topografiske data (posisjons- og høydedata) tilgjengelig og lett å bruke i kartgrensesnittet Mars Trek. Går du til nettstedet møtes du av et kart som ser ut som nedenfor.

Velg deg et område av planeten som ser interessant ut, zoom inn på det med scrollehjulet eller knappene nede til venstre. Når du har funnet et passende område, klikker du på skiftenøkkelikonet oppe til høyre og velger menyvalget Generate 3D Print File. Følg instruksjonene på skjermen. Med musa tegner du et rektangel som omfatter området du vil printe ut. Når rektangelet er ferdig, slipper du musa og et vindu spretter opp. Her kan du velge filtype (jeg tar STL fordi det går greit med min printer) og bl.a. oppløsning.

Så genereres fila di og lastes ned til PCen. Det kan ta noen minutter. Når den er ferdig nedlastet, kan du åpne den i et redigeringsprogram for 3D eller i utskriftsprogrammet til printeren din om du vil bli fort ferdig. Slik ser den ferdig nedlastede fila ut i programmet til min 3D-printer (Flashforge Finder).

Det vil si, først måtte jeg forminske originalfila. NASA leverer STL-filer som 40×40 cm i grunnflate, det er altfor mye for de fleste hjemmeprintere. Jeg brukte «Scale-funksjonen til å forminske utsnittet til mer håndterlige 7×7 cm. Deretter økte jeg høydeskalaen fordi landskapstrekkene er så flate at de ikke er lette å se på 3D-utstkrifter. 200-300% økning langs vertikalen (z-aksen) er vanlig på Mars-bilder og utskrifter, så det gjorde jeg også. Før utskrift kuttet jeg også vekk det meste av den tjukke basen, det er bortkastet plast og tid.

Anslått utskriftstid ble likevel nesten tre timer i mitt tilfelle, dette er en ganske kompleks jobb tydeligvis! Men resultatet ble pent nok, med tanke på at det er en billigprinter fra Clas Ohlson vi snakker om. Lagene man kan se på bildet skyldes høydeoppløsningen i NASAs opprinnelige data, og altså ikke utskriften. Området som ble printet ut er forøvrig en del av det enorme dalføret Valles Marineris, fjellkjeden i midten av dalen heter Geryon Montes.

Eksterne kilder

NASA Mars Trek
NASA har en fin side med 3D-ressurser
Et kult 3D-prosjekt: Å gjenskape «spaden» som Viking-sondene tok prøver med i 1976

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.