Hvordan dyrke planter på Mars uten gjødsel

Her kan du selv prøve å dyrke mat i jord som er en kopi av den forskerne tror fins på Mars

Bakgrunn

Formålet med dette eksperimentet er å undersøke om det er mulig å dyrke jordiske planter i regolitten eller jordsmonnet som finnes på Mars, selv når man ikke tilsetter gjødsel. Jeg har tatt utgangspunkt i et eksperiment utført av forskere ved universitetet i Wageningen i Nederland, publisert i artikkeleb «Can Plants Grow on Mars and the Moon: A Growth Experiment on Mars and Moon Soil Simulants» (lenke nederst på siden).  Plantene som dyrkes er av slag som er kjent for å klare seg i skrinn jord, med små frø slik at de ikke har noen stor «matpakke» å leve på etter at de er plantet.

 

Hva du trenger

Det enkleste er å kjøpe en ferdig eksperimentpakke (se lenke nederst på siden). Men ønsker du å designe ditt eget eksperiment følger en liste over hva du trenger nedenfor.

 

Simulert regolitt fås kjøpt på nettet, bl.a. hos leverandøren The Martian Garden.

 

Simulert regolitt

Siden vi ennå ikke har hentet tilbake noe materiale fra Mars må vi bruke en kopi eller simulant av jorda slik vi tror den er. Det får du kjøpt på nettet – peker til et bra nettsted nederst på siden. Regolitt er navnet på den knuste vulkansteinen som dekker det meste av Mars, og den jordiske kopien lages av knust vulkanstein som er tilsatt grunnstoffer som gjør den enda likere Mars. Simulanten inneholder ingen organiske materialer og er helt steril, altså slik forskere også tror at Mars-overflaten er.

Tørr regolittsimulant i en liten plastpotte. Fargen og konsistensen minner mye om kakaopulver.

 

Blomsterpotte

For å sikre at det ikke tilføres noen kjemikalier utenfra bør potten ikke være porøs, men isteden være laget av glass, glasert keramikk eller plast. Jeg har valgt å bruke den nederste halvdelen av et gjennomsiktig plastkrus, det gir bedre oversikt over hvor langt ned i jordsmonnet vannet når.

Spruter man på for mye vann klumper regolitten seg

 

Spruteflaske

Simulantregolitten man får kjøpt er ekstremt finkornet og holder ikke veldig godt på vann. Vann gir den en leireaktig konsistens og hvis du heller får du fort en grop. Med en spruteflaske fordeles vannet jevnt utover og du får mindre klumping. Hvor mye vann som trengs avhenger av størrelsen på blomsterpotten og temperaturen i rommet, så her må du prøve sdg fram. Men i forsøket som jeg baserte meg på, sprutet forskerne vann på regolitten to ganger om dagen.

 

Plantelys

Det er selvsagt mulig å dyrke plantene i vinduskarmen, men skal du gjenskape forholdene på Mars mest mulig presist er det best å bruke plantelys. Det er fordi sollyset på Mars på det sterkeste er bare 42 % av styrken på Jorda, og ofte er det mye svakere enn dette på grunn av støv i atmosfæren. Mennesker som bosetter seg på Mars blir nødt til å dyrke plantene sine under kunstig belysning.  Vanlige lyspærer er ikke nok, men du får kjøpt plantebelysning de fleste steder som selger lyspærer.

 

 

Riktig type frø

Til dette forsøket er det viktig å velge planter som klarer seg i skrinn og næringsfattig jord. Karse, bygg, salat, gulrot, tomat, kål og brokkoli er planter som har klart seg god i regolitt-eksperimenter tidligere. I mitt første eksperiment valgte jeg  karse, som er kjent for å vokse raskt under alle slags forhold. Plant frøene etter instruksjonene på pakken, tanken er jo at marsjorda skal brukes på samme måte som jord-jord.

 

Mitt eksperimentoppsett består av Mars-regolitt i et plastglass, et webkamera bygd med en Raspberry Pi Zero-datamaskin og plantelys. Støtter for kamera og plantelys er 3D-printet.

 

Kamera for å dokumentere eksperimentet

Hvis du ønsker å dokumentere eksperimentet kan du ta et bilde av blomsterpotten hver dag, eller kanskje flere ganger om dagen. Vil du ta det til et helt annet nivå, har jeg laget instruksjoner (på engelsk) for å forvandle en liten minidatamaskin til et overvåkningskamera som legger ut bilder av eksperimentet på nettet så alle kan se dem.

 

Hvor lang tid vil det ta?

Det nederlandske eksperimentet varte i ca 50 dager. Spiretiden på plantene vi bruker er fra noen dager til uker, og så må vi regne med at det tar lengre tid fordi marsjorda ikke har næringsstoffer.

 

Hva slags forhold skal man ha rundt eksperimentet?

Dette forsøket er ment å simulere situasjonen i et drivhus på Mars i fremtiden. Slike drivhus kommer antagelig til å ha normal luft og temperatur, og siden mennesker går til og fra hele tiden vil det også sveve bakterier i luften som lander på regolitten. Forholdene vil med andre ord ligne ganske mye på dem du har hjemme. Hvis potten står innendørs på et lunt sted er det ingen grunn til å dekke den til. Står den utenførs kan den trenge samme type beskyttelse som alle andre planter.

 

Eksterne pekere

Can Plants Grow on Mars and the Moon: A Growth Experiment on Mars and Moon Soil Simulants
The Martian Garden har et godt utvalg av regolitt og eksperimentpakker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.